Ännu en april

Det har gått fort. Våren. För två veckor sedan cyklade jag på frusna skoterleder, och idag har de fått stänga skidbackar och våffelstugor i förtid då snön har försvunnit. Vintersäsongen är därmed officiellt över!

Det gick ju ganska fort i fjol också, men då kom den varma perioden först i början av maj. Väderprognosen säger att det blir kallare (minusgrader) mot slutet av veckan, men det mesta av snön har ju redan försvunnit tills dess. Nu när jag tänker, så har det nog inte varit en enda dag i april 2019 med klassiskt aprilväder. Snöfallet utlovas först efter Valborg… men lite så är det ju att här i fjällen är det maj som är som april på låglandet.

Hur det än är trevligt med dessa varma och sköna dagar, så finns det en nackdel, den här lilla grejen som gör att jag tycker att den här tiden av året är det tråkigaste. Jag är less på skidåkningen, det finns inte en snöbolls chans att jag kliver upp vid 5-tiden på morgonen för att åka på skare. Jag vill vandra.

Det är några fjäll som ser ganska lockande ut redan, men problemet är att komma dit. Det finns snö kvar i skogen, och den bär inte för fem öre. Och dessutom finns det vatten lite överallt just nu. Så mest har jag bara cyklat den senaste tiden, men också det är tråkigt när allt jag kan göra är cykla samma väg fram och tillbaka. Inte ens Lossenvägen är åkbar än, den plogas inte på vintern och för tillfället är den bara en mjuk röra.

Men jag borde inte klaga. Det är väldigt nära nu att vandringssäsongen börjar på riktigt, några tråkiga cykelturer fixar jag väl innan dess!

Snöskotur utan snöskor

Jag skrev ju om en smygpremiär för vandring tidigare i april, och en till vandring blev det när det fortfarande fanns snö kvar. Det började som en snöskotur, även om leden var så hård att det skulle ha burit mig utan snöskor. Väl uppe på fjället – Ånnfjället – tog jag av snöskorna och letade mig fram till barmark och bara njöt! Herregud vad skönt det var med barmark under fötterna!

Panoramavyn från Ånnfjället
Panoramavyn från Ånnfjället. För en sån bild måste man ta, varje gång.
Ånnfjällstjärn
Ånnfjällstjärn
Ormruet
Javisst, likadana bilder har jag redan. Men jag gillar att se växlingen med årstiderna!

Cykeltur och retur

Som sagt, det har blivit ett antal cykelturer nu, men verkligen ingenting att skriva hem om. Tur/retur, och jag kollar hoppfullt varje sidoväg för att se om det går att cykla snart längs de mindre vägarna. Men idag när jag åkte till Mittådalen så fick i varje fall se nånting trevligt, det var hundratals av renar som nyligen kommit till sommarbete. Sommar…

Renar
För några dagar sedan hade vi finkornigt sand från Sahara i luften, den gav mig allergibesvär. Men nu är diset mest bara vattenånga, tror jag!
Skön utsnitt i vägen med renar och Ånnfjället
Skön utsnitt i vägen med renar och Ånnfjället

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *