En egenföretagare

Kära dagbok. Jag skapade den här bloggen när jag bestämde att säga upp mig i våras (läs mer här). Min tanke var att skapa ett skyltfönster för mig och jag ville skriva på svenska, till skillnad för den gamla bloggen The Quiet Picture, som jag skrev på engelska. Jag var faktiskt så ambitiös att jag tänkte att det kanske går att tjäna pengar på att blogga. Tills jag accepterade mina egna brister – jag kommer aldrig nånsin bli bra på sociala medier och sprida ut ordet om bloggen. Så då blev Vandra.Fota.Leva.Nu egentligen bara en svensk version av den gamla engelska bloggen. Fast med mycket mer utrymme (ett annat webbhotell), så jag kunde lägga ut större bilder.

En annan sak jag ville göra med den här nya bloggen var att skriva om mina jobbsök, och att leva som HSP. Jag har lyckats att veva in HSP i några inlägg, men jag har varit väldigt tyst om jobbläget. Anledningen till det är att först hade jag ingen idé på vad jag ville göra, och då finns det ingenting att skriva om. Och när jag till sist fick en idé, ville jag inte skriva om nånting halvfärdigt. Men nu när det äntligen är färdigt, kan jag avslöja vad det blev!

Jobbsök

Så i höstas, när jag väl blivit arbetslös (jag hade ju semester hela sommaren och formellt slutade i slutet av augusti), sökte jag några jobb lite halv-hjärtat, jag var ju inte så säker på vilket jobb som jag skulle verkligen trivas med. Hursomhelst, ett arbetsgivare ville se bevis på högskoleutbildning redan när man skickade in ansökan. Jag hade mina betyg på finska, så jag kontaktade en auktoriserad översättare som kunde översätta mina betyg. I mitt mail skämtade jag lite om att jag inte kan översätta mina egna betyg, trots att jag har en magisterexamen i – just det – översättning!

Svaret till mitt mail fick mig att tappa hakan. Hon frågade mig om jag har funderat på att jobba som översättare, för det finns jobb för finska översättare med IT-kunskaper. Det är många som har frågat mig om jag har tänkt på att jobba med översättningar, med tanke på min utbildning, men jag har alltid avfärdat tanken. Men nu när det var en erfaren översättare som ställde frågan, började jag att fundera. Och fundera lite mer. Den största frågan jag ställde mig själv var, varför har jag aldrig sett översättning som ett alternativ? Med svaret kom insikten (eller insikten ledde till svaret, ägg/höna).

Översättning

Jag har inte på allvar tänkt på att jobba som översättare, för att jag är så rädd att misslyckas med det. Jag har övervägt många andra jobb där jag inte har nån utbildning eller erfarenhet. Men inte jobbet för vilket jag investerade sex år av mitt liv. Under alla dessa år sedan dess, har jag dock aldrig helt givit upp översättningen. Att syssla med språk har varit en del av min identitet hela tiden (varför tror ni att jag skapade bloggen?), så att misslyckas med det skulle betyda att jag är misslyckad som en person. Och denna insikt till slut hjälpte mig att bestämma – jag ska göra ett försök att jobba som en frilansande översättare. Om jag misslyckas, så betyder det bara att jag inte kan jobba som översättare. Och det är inte hela världen!

Det krävdes ytterligare lite tid innan jag vågade ta steget att starta eget, och nu i veckan blev det äntligen klart – jag har blivit godkänd för F-skatt, så nu är jag en egenföretagare med mitt öde helt i mina egna händer! Det är lite win-win, faktiskt. Jag kan jobba med saker jag trivs med, och jag kan lägga min arbetstid hur jag vill. Allt jag behöver är att se till att möta deadlines, annars är det fritt fram att vandra och fota och leva!

Frilans

Att jobba som frilansare känns nu som ett självklart svar till alla frågor jag hade i höstas. Jag kunde inte hitta ett jobb som tilltalade mig, för det inte finns nånting annat som jag brinner för lika mycket som översättning. Jag hade också blivit lite orolig att jag inte vill ha ett jobb alls, när ingenting lockade mig. Men nu vet jag att oviljan kom från rädslan. Jag är inte rädd för att jobba, jag är bara rädd för att jobba med fel saker!

Om det går åt skogen, har jag åtminstone gjort ett försök. Om jag inte ens försökte nu när tiden är rätt, skulle jag för alltid undra hur det skulle ha gått.

Bolagskammen
Jag åkte skidor till Bolagskammen i lördags. Väldigt diffust ljus, och väldigt varmt. February is the new April.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *