På tur med glidsnöskor

Vi har mer snö nu, och det börjar att se ut som det ska göra i januari. Det är kall snö som har fallit, vilket betyder att det ligger mycket fluff i skogen, och jag hade ett ypperligt läge att testa mina nya OAC KAR UC 147 glidsnöskor (glidande snöskor).

Tevån

Jag följde stigen längs Tevån för ett par dagar sedan, det brukar vara omöjligt på vintertiden. Det är för mycket snö helt enkelt, och man sjunker så djupt med både snöskor och skidor att det inte funkar. Lägg till att det är lite för snårigt för skidorna. Låter som en perfekt utmaning för glidsnöskorna! Och visst, med glidsnöskorna kunde jag faktiskt gå hela stigen utan några större problem! Det finns ett par ställen där stigen är brant, där fick jag ställa glidsnöskorna sidledes för att trampa upp mig, stighuden fick inte tillräckligt med fäste i lössnön. Men det var förväntat.

Tevån under snötäcket
Tevån under snötäcket

På väg mot Tevsjön där det mest går utför, hade jag några skoterspår att följa. Trots mina tidigare tvivel på hur glidsnöskorna funkar utför, så gick det ganska bra faktiskt, det visade sig att så länge spåret är mjukt så har man tillräckligt med kontroll utför också. Så det är verkligen bara is eller hårt packat snö som är problematisk, men det låter egentligen bara rimligt.

Jag har fortfarande svårt att komma ihåg att bara flytta fötterna framåt. Jag tror att jag slösade bort mycket energi på att lyfta fötterna, för jag var helt slut när jag kom hem. Knappt att jag orkade gå upp trapporna! Och turen var bara på 6 km…

Tevån där den rinner ut från Tevsjön
Tevån där den rinner ut från Tevsjön

Ånnfjället

Idag tog jag mig upp till fjället, trots att jag visste att det är ganska dåligt med snö däruppe. Men jag behövde reka lite, kolla en viss utsikt och vilken brännvidd som funkar för den. Jag tog vinterleden mot Ånnfjällstjärnen, och där var det ingen som åkt efter jul i varje fall, för det inte fanns några spår överhuvudtaget. Men det gick utan problem, jag bara älskar hur glidsnöskorna flyter på snön. Jag sjönk kanske 15-20 cm med varje steg, men när jag stack staven i botten så försvann den halvvägs. Så då pratar vi om ett snötäcke på över 60 cm, det finns ett lite hårdare lager i mitten men jag behövde inte trycka hårt för att få staven gå genom den.

Leden mot Ånnfjällstjärnen
Leden mot Ånnfjällstjärnen. Hur blir det med utsikten?
Väder och vind

Det var lite varierande väder idag. Jag började turen i sol, men det började att snöa snart och jag hann att fundera om det finns någon utsikt överhuvudtaget. Men snöandet upphörde innan jag kom upp till kalfjället, och solen kom fram igen. På kalfjället möttes jag i stället av hårda vindar, och då menar jag riktigt hårda. Det började bli allt annat än roligt och jag fick kämpa hårt för att komma till min utsiktsplats. Där hade jag ingen skydd för vinden alls, och den bara bet genom mina kläder och jag frös så in i märgen! Sån där vind är absolut ingenting att leka med, det blir direkt livsfarligt om man är ute på en längre tur. Men jag hade nära till skogens skydd, så jag tog ett par bilder och kände en lättnad när jag vände ryggen mot vinden.

Glidsnöskor i snön
Det går inte att se hur djupt det är, men ni ser att mina fötter är under snön i varje fall.

För att slippa halka på det delvis isiga underlaget på kalfjället, tog jag av glidsnöskorna och gick nere till trädgränsen där det var lössnö igen. Jag hade varit ganska orolig på förhand hur jag fixar att glida utför i dessa långa backar, men det visade sig att det gick alldeles utmärkt. Som jag sade tidigare, jag hade viss kontroll även på skoterspår, men nu åkte jag i ren fluff och det var som att surfa på snön. Det var inga problem alls att ploga om det behövdes, och var lätt att styra också. Så mycket lättare än med skidor! Alltså nu var det faktiskt jätteroligt och jag är supernöjd med mina glidsnöskor!

Det började snöa igen när jag kom till bilen. Hyfsat bra timing idag, måste jag säga!

Ormruet
Ormruet. Om ni kollar noga så ser ni små streck efter snöflingorna som yr i luften.
Här syns det hur lite snö det finns på utsatta ställen
Här syns det hur lite snö det finns på utsatta ställen
Ni kan tänka er hur mycket det blåser när Stor-Axhögen försvinner i en snömoln.
Ni kan tänka er hur mycket det blåser när Stor-Axhögen försvinner i ett snömoln.
Det år svårt att visa med en stillbild hur mycket det blåser. Men här syns det?
Det år svårt att visa med en stillbild hur mycket det blåser. Men här syns det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen