Frisk

Jag har haft åsikter om hälsovården tidigare, men nu är jag enbart tacksam. I fjol upptäckte läkaren att jag har förhöjda kalciumvärden i blodet, vid en rutinkoll när jag klagade om nånting helt annat (som visade sig inte vara nåt farligt alls). Orsaken till högt kalcium är en överaktiv bisköldkörtel (hyperparatyreoidism), och enda botemedlet är att ta bort den felande länken. Vi har fyra bisköldkörtlar, och det är inget problem att ta bort en, det krävs ingen medicinering efteråt.

Hyperparatyreoidism

Obehandlat leder hyperparatyreoidism till bl.a. benskörhet (osteoporos). För någon som älskar uteliv och att röra på sig, skulle det vara förödande att vara extra utsatt för benbrott. Så jag hade verkligen tur att problemet upptäcktes innan jag hade fått några symptom. Jag fick ett bentäthetsprov gjort i fjol och allt såg bra ut, och sjukdomen utvecklas så långsamt att jag fortfarande inte hade några symptom trots att det gick ett år från diagnosen till operationen.

Läkaren kommenterade att kalciumet var ”måttligt” förhöjd, vilket också bekräftar att vi var ute i god tid. Han kunde inte se i skiktröntgenbilderna vilken av körtlarna som var boven, men har var säker på sin sak (han är också en av Sveriges främsta experter i området) och litade på att hitta rätt körtel under operationen. Och det gjorde han också! Mina kalciumvärden var på rätt nivå omedelbart efter operationen.

Återhämtning

Så nu ett dygn efter operationen sitter jag hemma med ett snitt under halsen, med tejpstygn som ska lossna sig själva om ett par veckor. Jag har fritt fram att röra mig som vanligt, bara jag ser till att inte få smuts i såret och helst inte svettas för mycket heller så att tejpen inte lossnar för tidigt. Jag känner av att huden stramar åt lite, men har inte ont. Förutom i halsen där andningstuben satt! Jag var helt nedsövd under operationen och de satte in och tog ut tuben när jag sov, vilket var en lättnad. Jag var inte så nervös om operationen, men tanken på tuben gjorde mig lite orolig. Jag var ordentlig hes efteråt men rösten kom tillbaka under dagen, och nu känns halsen som det brukar göra när man har en lätt förkylning. Men jag är alltså inte förkyld, jag är faktiskt inte sjuk alls – för första gången sedan juli 2017 kan jag säga att jag är 100% frisk!

Tack

Jag vill bara tacka den skickliga kirurgen, och alla som var med i operationssalen, samt personalen på uppvakningen och dagvården på Östersunds sjukhus. Vilket fantastiskt jobb de gör!

Bild på Skenörsfjället från en liten tur i Fjällnäs i fredags
Bild på Skenörsfjället från en liten tur i Fjällnäs i fredags

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *