Tvärån

Guldtur 19

Tvärån är en populär Guldtur på sommaren. Turen startar från Slättansvallens parkering (avgift) i Ramundberget, och så är det en 4,5 km promenad via Klinken, och ytterligare 2,5 km upp genom skogen till kalfjället. Vill man fortsätta turen till Skarsfjället, då är det bara att följa ån!

Jag har gått turen tre gånger tidigare, men aldrig egentligen för just Tväråns skull, utan jag har fortsatt till någon av Skarsfjällets toppar. Den första gången hade jag stativ med, men det var en fruktansvärt solig dag (läs: inte ett enda moln på himmelen) och som jag sagt tidigare, jag gillar mulet väder bättre för vattenfallsfoto. Och vattenfall, det finns det gått om! Höjdskillnaden från Ljusnan till kalfjället är 130 m, det finns några lite lugnare ställen men för det mesta forsar det mycket, och så är det några stora vattenfall. Och allt däremellan.

Blekt

Jag har väntat på rätt tillfälle att besöka Tvärån, nu äntligen med sikte på att fota några av dessa vattenfall. Höstfärgerna har försvunnit men nu finns det snö i stället, och jag tycker att snö och rörligt vatten kan se väldigt snyggt ut. Så riktigt fint var det dock inte idag, det är några plusgrader och snön håller på att försvinna. Färgskalan är blek, det finns några pyttesmå inslag av gula löv, annars finns det färg bara i enbuskarna och gräset.

Jag gick förbi många vattenfall utan att fota, de är inte alla gånger så lätta. Kanske försöker jag igen när ravinens sluttning är mindre hal… Jag skippade till och med självaste Tväråpoolen, och kan rapportera att jag var inte alls badsugen i ”fjällets egen jacuzzi”. Ett trevligt ställe på sommaren dock, här har jag sett många badare!

Jag tog mig upp trädgränsen, där planar det ut och man har en fin utsikt mot Skarsfjället. Det finns några mindre vattenfall om man fortsätter att följa ån, men om man är här bara för att fota vattenfall, då har man sett det bästa på vägen upp hit. Och idag var det dessutom regn på gång, och det började regna påpassligt just när jag var uppe på ”vändplatsen”. Då var det bara att ta sig ner igen utan att halka på den blöta stigen!

Tvärån med lite snö
Inte mycket färger nu
Många vattenfall i Tvärån
Många vattenfall i Tvärån
Skarsfjället i bakgrunden
Skarsfjället i bakgrunden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen