Nikkaluokta

Jag har kollat väderprognosen för Kebnekaise vid varje stopp jag gjort under resan. Jag måste bestämma när jag ska åka till Nikkaluokta och ha bästa chansen för bra väder för en bestigning. Som det ser ut så chansen finns på lördag (det är torsdag idag), så jag måste ta mig upp till Nikkaluokta nu. Det gav mig två alternativ, antingen gasa på för att hinna till sista båten över Láddjujávri, eller övernatta i Nikkaluokta för att få lite extra vila. Och trots att jag sov ganska bra inatt, så tyckte jag att lite mer vila skulle funka bättre än att stressa mig till Kebnekaise fjällstationen. Jag behöver alla mina krafter för bestigningen, så jag ska inte utsätta mig för tidspress!

Jag hade tur och det fanns en ledig stuga på Nikkaluokta Sarri, så jag kan sova i en riktig säng dessutom. Jag kom fram så tidigt att jag hade hela eftermiddagen på mig att packa om ryggsäcken och helt enkelt bara slappna av nu när planen var klar. Det var så skönt att det äntligen var på gång! Men samtidigt lite läskigt… man ser Kebnekaisefjällen när man kör mot Nikkaluokta. Och min första reaktion var, herregud, ska jag verkligen upp dit?! Så jag behövde stålsätta mig och påminde mig själv att jag har förberett mig för detta sedan i fjol. Jag har gjort precis allt i min makt för att det här ska gå till. Kebnekaise är trots allt bara ett fjäll, och sådana har jag bestigit mängder av!

Batterifel

Nu när jag hade tillgång till el, passade jag på att ladda alla mina prylar och blev lite orolig när jag upptäckte att min Polar GPS-klocka inte längre vill ladda. Den är nästan fulladdad men toppturen är så lång att den kommer att tömma batteriet, så jag kan bara hoppas att det räcker för den turen i varje fall.

På kvällen såg jag två åskfronter röra sig över fjällen. De kom inte till Nikkaluokta, men en liten tankeställare var det. Vad om det händer på Keb? Allt sånt rör sig i huvudet på en högkänslig person. All planering i världen hjälper inte om en blixt slår ned mig!

Polcirkeln
På den tredje dagen av min resa korsar jag äntligen polcirkeln
Lunchpaus vid en stenbro
Lunchpaus vid en stenbro
Kebnekaisefjällen från Nikkaluokta
Därborta finns Kebnekaise fjällstation, och själva Kebnekaise förstås

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *